SHIPCOTE & FRIENDS – LOCAL STARS

Artiest info
Website
facebook

Label: Low Fella Records

Jazz-, swing- en countrymuziek vormen de basisingrediënten voor de sound van de Britse formatie ‘Shipcote & Friends’ uit Gateshead Upon Tyne. Bandleider en singer-songwriter Graham Anderson leerde het vak in het bluesduo ‘Hot Licks Cookies’ en hij was de medeoprichter en bassist van ‘The Toe Rags’ die eind jaren ‘90 de begeleidingsband vormden van folkrockzanger Martin Stephenson en waarmee hij diens succesalbum “When It’s Gone - It’s Gone” opnam.

De ‘friends’ van zanger ‘Shipcote’ die zelf contrabas en ritmegitaar speelt zijn gitarist, lap steel- en banjospeler Bryan Younger die eerder ook lid was van de formatie ‘White Head’. Daarnaast werkten ook lokale muzikanten als pianist John Martindale mee aan het nieuwe album “Local Stars”, naast vocalisten als zangeres Gem Andrews in het erg mooie liedje “Sweet Sorrow” (zie akoestische live-versie op de video) en bij het duet “Bad Situation”, Rob Heron - frontman van honkytonkgroep ‘The Tea Pad Orchestra’ - bij het liedje “Let’s Get Set For Winter” en folkartiest Nev Clay als backing vocalist in de songs “Oh, To Be Singing” en “Look And See”.

De laid back gepresenteerde liedjes op dit album zorgen voor een gezellig sfeertje bij het beluisteren van de dertien tracks op de plaat. Enkele van onze favoriete nummers zijn opener “Lorraine”, de reeds vermelde topsong “Sweet Sorrow”, banjotrack en duet “Let’s Get Set For Winter”, het walsende “Swiftly Drift Away”, de jazzy swinger “Paris France” en het melodieuze melancholische “Slow Walk On Wheels”, een schitterende song die het talent van Graham Anderson voor de volle 100% etaleert.

Opvallend is dat Jon Codd (contrabassist) en Cath Reding (fiddle & accordeon), twee basisleden van ‘Shipcote & Friends’, niet aan de opname van het album “Local Stars” hebben kunnen deelnemen omwille van de heersende strenge covid-maatregelen. Maar Graham Anderson heet beiden op het cd-hoesje van harte terug welkom om binnenkort aan een volgende plaat te komen meewerken.

(valsam)